Ξέρεις γιατί σου λέει ο γιατρός να κάνεις ααααα;

 
index
Έχεις αναρωτηθεί ποτέ γιατί ο γιατρός σε πιέζει, σε ζουλάει, σε χτυπάει με σφυράκι, σου ρίχνει φως στα μάτια κι άλλα πε
ρίεργα;
Ξέρεις γιατί ο γιατρός…

… ρίχνει φως με ένα φακό μέσα στα μάτια σου.

Επειδή αν νιώθεις κόπωση στα μάτια ή έχεις θολή όραση, ο φωτισμός επιτρέπει στον ειδικό να εντοπίσει ανωμαλίες ή τραυματισμούς στη δομή των οφθαλμών. Αν νιώθεις κόπωση στα μάτια, έχεις θολή όραση, πονοκεφάλους, ζαλάδα ή υποψία τραυματισμού στο κεφάλι, εξετάζει την αντίδραση της κόρης στο φως για να σιγουρευτεί ότι δεν υπάρχει κάποιο πρόβλημα που να σχετίζεται με τον εγκέφαλο ή τα νεύρα. Οι φυσιολογικές κόρες διαστέλλονται και συστέλλονται το ίδιο, ακόμη κι αν η πηγή φωτός κατευθύνεται προς ένα μόνο μάτι κάθε φορά.

… σου λέει να πάρεις βαθιά εισπνοή, ενώ βάζει το στηθοσκόπιο στο στήθος σου.

Επειδή Ακούγοντας την αναπνοή σου, μπορεί να καταλάβει αν αναπνέεις με συριγμό ή έχεις πολλά φλέματα στους πνεύμονες. Το κροτάλισμα και οι τσιριχτοί ήχοι κατά την εκπνοή είναι μη φυσιολογικοί ήχοι. Εάν νιώθεις να σου κόβεται η ανάσα, μπορεί να είναι ένδειξη λοίμωξης του αναπνευστικού.

… σου λέει να ανοίξεις το στόμα και να κάνεις «ααα».

Επειδή έτσι, η γλώσσα κινείται κάτω και ο άνω αεραγωγός μετακινείται πάνω, παρέχοντας στον ειδικό καλύτερη οπτική της υπερώας και του άνω φάρυγγα. Στη συνέχεια μπορεί να εκτιμήσει το βαθμό φλεγμονής σε περιπτώσεις μολύνσεων της άνω αναπνευστικής οδού.

… πιέζει απαλά διαφορετικά σημεία του λαιμού;

Επειδή αν ο λαιμός σου πονάει, ο ειδικός θα προσπαθήσει να εντοπίσει αδένες που έχουν φλεγμονή που συνοδεύουν μια μόλυνση της περιοχής (φαρυγγίτιδα ή αμυγδαλίτιδα) ή ακόμη και μόλυνση της άνω αναπνευστικής οδού, όπως η γρίπη. Σε τέτοιες περιπτώσεις οι πρησμένοι αδένες στα πλαϊνά και στο πίσω μέρος του λαιμού κάτω από τη γνάθο μπορεί να πονούν με το άγγιγμα. Επίσης, αν υπάρχουν συμπτώματα που σχετίζονται με την υπερ- ή υποδραστηριότητα του θυρεοειδούς, μπορεί επίσης ο γιατρός να ψάχνει για μεγέθυνση του αδένα που βρίσκεται μπροστά από την τραχεία.

… χτυπάει ελαφριά και πιέζει απαλά την κοιλιά σου;

Επειδή αναζητά την αιτία του στομαχόπονου, του φουσκώματος, του εμετού και της διάρροιας. Με το ελαφρύ χτύπημα, ο ειδικός μπορεί να εντοπίσει ηχητικές αλλαγές που τον βοηθούν να διακρίνει τα στερεά από υγρά και τα αέρια μέσα στα όργανα.

… χτυπά απαλά το γόνατο με ένα εργαλείο που μοιάζει με σφυρί;

Επειδή το χτύπημα σε συγκεκριμένο τένοντα στο γόνατο προκαλεί αντανακλαστική αντίδραση, κατά την οποία ο πόδι κλοτσάει ακούσια. Μην εκπλαγείς αν ο ειδικός το κάνει αφού έχεις παραπονεθεί για πόνο στην πλάτη – είναι μέρος της νευρολογικής εξέτασης μέσω της οποίας ψάχνει για τραυματισμούς στο νωτιαίο μυελό ή στον εγκέφαλο. Όσοι νιώθουν αδύναμοι μπορεί, επίσης, να υποβληθούν σε αυτή την εξέταση, καθώς τα συμπτώματα μπορεί να οφείλονται σε εγκεφαλικό. Τέλος, η εξέταση αυτή χρησιμοποιείται για να αποκλειστούν μη νευρολογικές παθήσεις, όπως αυτές που σχετίζονται με το θυρεοειδή

(πηγή:http://www.shape.gr)

 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s