Σεξ; Όχι, ευχαριστώ

intimacy-sex-couple2

Έχουμε συνηθίσει όταν μιλούμε για προβλήματα που αφορούν την σεξουαλική ζωή των ζευγαριών, να αναφερόμαστε σε αυτά που αφορούν κυρίως τους άνδρες, όπως για παράδειγμα τη στυτική δυσλειτουργία. Αρκετά συχνό όμως είναι και το φαινόμενο να παρουσιάζονται κάποιες δυσλειτουργίες και στις γυναίκες. Αρκετά συχνά, δυστυχώς, παρατηρείται συγκεκριμένα το φαινόμενο μια γυναίκα να έχει μειωμένη ερωτική επιθυμία. Σπάνια η γυναίκα αυτή θα το παραδεχτεί, ακόμα πιο σπάνια δε θα το συζητήσει και θα αναζητήσει την αιτία του προβλήματος, ώστε να οδηγηθεί στην επίλυσή του. Η συνήθης αντιμετώπιση είναι να μην το αντιλαμβάνεται και απλά να αποφεύγει τις ερωτικές συνευρέσεις με τον σύντροφό της. Όταν μια γυναίκα δεν μπορεί να ενδιαφερθεί για το σεξ ενώ θα ήθελε, τα αίτια μπορεί να έχουν να κάνουν με τη σχέση της, με την ανατροφή της, ή με προηγούμενες εμπειρίες της. Μπορεί όμως να υπάρχει και κάποια ιατρική εξήγηση για το πρόβλημα αυτό.

Τα ιατρικά προβλήματα που μπορεί να προκαλούν σε μια γυναίκα μειωμένο ενδιαφέρον για σεξουαλική επαφή είναι τα ακόλουθα:

1.Μειωμένη ροή αίματος
Ο διαβήτης και η υψηλή αρτηριακή πίεση είναι μεταξύ των προβλημάτων υγείας που μπορεί να περιορίσουν τη ροή του αίματος των γεννητικών οργάνων.

2.Ορμονικές διαταραχές
Εμμηνόπαυση, θηλασμός, αντισυλληπτικά χάπια, καθώς και προβλήματα του θυρεοειδούς αδένα μπορεί να επιβραδύνουν την σεξουαλική επιθυμία.

3.Παρενέργειες φαρμάκων
Αντικαταθλιπτικά και χημειοθεραπευτικά φάρμακα, όπως η ταμοξιφαίνη, είναι συχνά μια αιτία του μειωμένου ερωτικού ενδιαφέροντος.

4 . Νευρολογικές διαταραχές
Πυελική χειρουργική επέμβαση μπορεί να προκαλέσει βλάβη των νεύρων, όπως επίσης και κάποιες ασθένειες όπως η σκλήρυνση κατά πλάκας ή η Ν.Πάρκινσον.

Άλλοι λόγοι για τη χαμηλή σεξουαλική επιθυμία θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν την έλλειψη ύπνου ή την κατάθλιψη.

Συζητήστε με έναν γιατρό ή με έναν σύμβουλο με εξειδίκευση σε θέματα σεξουαλικής υγείας
Αν έχετε χαμηλή ερωτική επιθυμία, είναι σκόπιμο αρχικά να το ελέγξετε με το γιατρό πρωτοβάθμιας φροντίδας σας. Μην διστάζετε να το συζητήσετε και αποβάλλετε αυτό το ταμπού, που σας στερεί μια όμορφη καθημερινότητα. Ακόμη και εάν δεν διαπιστωθεί η παρουσία κάποιας από τις παραπάνω δυσλειτουργίας θα σας είναι πολύ χρήσιμο να κάνετε κάποιες συνεδρίες και με έναν πιστοποιημένο θεραπευτή, διότι τα προβλήματα της σεξουαλικής υγείας συνήθως δημιουργούν και ψυχολογική πίεση ή προβλήματα στη σχέση σας με τον σύντροφό σας. «Συνήθως το πρόβλημα δεν είναι μονοδιάστατο», λέει η Marjorie Green, MD, διευθύντρια του Mount Auburn Medical Center στο Cambridge της Μασαχουσέτης, και εκπαιδεύτρια στην κλινική του Harvard Medical School. Από την άλλη πλευρά, εάν αισθάνεστε ότι η έλλειψη σεξουαλικού ενδιαφέροντος είναι ένα οργανικό ζήτημα και ο γιατρός της πρωτοβάθμιας φροντίδας σας δεν είναι σε θέση ή δεν επιθυμεί να βοηθήσει , και σε αυτή την περίπτωση μπορεί να θέλετε να συμβουλευτείτε έναν ειδικό σεξουαλικής ιατρικής.

Θεραπείες
Αυτές ποικίλλουν ανάλογα με την πηγή του προβλήματος. Μπορεί να περιλαμβάνουν την αλλαγή στα συνταγογραφούμενα φάρμακα, στην πρόσληψη οιστρογόνων ή τεστοστερόνης, ή ακόμη και κάποιου φαρμάκου που αυξάνει τα επίπεδα της ντοπαμίνης. Μερικές γυναίκες μπορεί επίσης να δουν βελτίωση με τακτική άσκηση, σεξουαλική θεραπεία ή παροχή συμβουλών σχέσης. Σε κάθε περίπτωση, είναι καλό να ξεπερνούμε κάποια ταμπού, που μπορεί να μας εγκλωβίζουν σε μια δυσάρεστη και αδιέξοδη κατάσταση και να μη διστάζουμε να μιλήσουμε για οτιδήποτε μας προβληματίζει.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s